Kako rade pizza peći i koju odabrati

U današnjem svijetu moderne brze prehrane, pizza je neizostavan dio gastronomske ponude. Pizze su najpopularnija brza hrana, te ih se dnevno konzumira na tisuće. Potražnja za pizzama stoga je iznimno velika, pa se moderni ugostitelji moraju prilagoditi sve većim zahtjevima za velikim kapacitetima proizvodnje pizze.

Riješenje dolazi u obliku modernih profesionalnih ugostiteljskih pizza peći. Ovi uređaji odlikuju se velikim proizvodnim kapacitetima, pouzdanim rezultatima, te jednostavnošću održavanja i dugovječnošću korištenja.

U pravilu, pizza peći se izvode od nehrđajučeg čelika (inoxa), sa dnom od vatrostalnih materijala, te često sa vatrostalnim "prozorima" u vratima. Najčešće izvedbe uključuju i plinske ili električne grijače, kao i modularnost izvedbe kojom se omogučuje slaganje jedne pizza peći na drugu, čime ugostitelj štedi svoj dragocijen prostor a znatno povečava proizvodni kapacitet.

No koju pizza peć odabrati?

Plinske pizza peći pružaju bolju distribuciju topline unutar pečnice, imaju brži temperaturni odaziv, pa stoga imaju brže predzagrijavanje, bolje zadržavaju toplinu tokom čestih otvaranja i zatvaranja vrata pečnice, te zbog plina kao energenta su opčenito pogodnije za rad na lokacijama gdje nije dostupna pouzdana opskrba električnom energijom.

Negativne strane plinski peći su to što su generalno sporije od električnih peći, te iako imaju dvije etaže, često se događa da je temperatura na obje etaže jednaka, pa se onda teže priprema hrana koja treba dvije vrlo različite temperature. Naravno, tu su i dobro poznate opasnosti i problemi koji se pridodaju plinu kao energentu (opasnost od požara, opasnost po zdravlje osoba pri curenju plina i sl.)

Električne pizza peći pružaju prednosti u lokacijama gdje bi plinski priključak bio pre skupa investicija, ne zahtjevaju dimnjake ni nape, zbog čega su često nižeg profila te zauzimaju manje mjesta, zbog korištenja električnih instalacija su opčenito sigurnije za rad, a moderne varijante imaju približnu kvalitetu raspodjele temperature u pečnici kao i njihovi plinski suparnici.

Njihove negativne strane su sporiji temperaturni odaziv, što tokom čestog otvaranja i zatvaranja vrata pečnice zna biti problem koji dovodi do neravnomjernog pečenja, te osjetljivost na stabilnost konstantne opskrbe električnom energijom.

Kod odabira prave pizza peći, bitno je još u obzir uzeti i ciljani proizvodni kapacitet, lokacijske i financijske zahtjeve pojedinih energenata, te dugoročnu isplativost pojedinog energenta.