Razlike između električnih i plinskih roštilja

Svaki profesionalni grill majstor je barem jednom u svojoj karijeri došao u dilemu biranja između električnih i plinskih ugostiteljskih roštilja.

I jedni i drugi imaju svoje prednosti i nedostatke, a razlikuju se i po glavnim značajkama u načinu pripreme mesa.

Prednosti plinskih roštilja su precizna kontrola temperature grill ploče koja na većini uređaja ima postavke u stupnjevima umjesto u nivoima (nisko, srednje, visoko) što je čest slučaj kod električnih uređaja, mobilnost plina kao energenta koji je dostupan kao trajna instalacija, ali i kao prijenosna plinska boca, što je prednost na lokacijama gdje je pouzdana opskrba električnom energijom izazov. Također, plinski uređaji imaju brži temperaturni odaziv, pa se tako temperatura može ugasiti gotovo trenutačno, što kod električnih uređaja nije slučaj.
 

Negativne strane plinskih roštilja su svakako opasnosti koje su dio korištenja plina. Ako se plinska instalacija ošteti ili procuri, može doći do požara i opasnosti po zdravlje. (Statistika je pokazala da su plinske instalacije vodeći uzrok požara u ugostiteljstvu i domaćinstvu)

Prednosti električnih roštilja su niža početna cijena nabave opreme, znatno manje opasnosti rukovanja nego kod plinskih roštilja, manji troškovi korištenja, jer električni roštilji koriste grijače koji se sporadično isključuju i ponovno uključuju kako bi održavali temperaturu ili u skladu sa zadanim tajmerom. Također, električni uređaji su jeftiniji i za održavanje.

Negativne strane električnih roštilja su sporo hlađenje grill ploče kada se uređaj ugasi, neprecizna kontrola temperature koja se često kontrolira u nivoima (nisko, srednje, visoko) a ne u stupnjevima, te problemi koji se mogu desiti ako je izvor napajanja nepouzdan.

Koju got varijantu odabrali, iskustvo pokazuje da je odabir između plina ili električne energije kao energenta najviše uvjetovan samim uvjetima i troškovima instalacije.