Kako rade ugostiteljske friteze

Friteza je uređaj čija je funkcija prženje hrane u dubokom ulju. Ovaj način pripremanja hrane potječe iz Kine. Proces prženja započinje zagrijavanjem velike količine ulja na 150ºC - 200ºC, ovisno o vrsti hrane koja se priprema. Zbog velike količine energije koja se prenosi na relativno veliku količinu ulja, prženje se odvija vrlo brzo, svega 10-15 minuta, a hrana pripremljena na ovaj način obično ima hrskavu površinu.

Friteze obično dolaze u električnim i plinskim izvedbama, ali postoje i infracrvene i konvekcijske friteze. Profesionalne ugostiteljske friteze su izvedene od nehrđajućeg čelika (inoxa), te imaju velike kapacitete (npr 17 + 17 litara).

Sastavni dijelovi friteze uključuju: jednu ili dvije posude za ulje, mreže za hranu, grijače ulja, termostat koji mjeri gornju i donju graničnu temperaturu ulja, dugme za podešavanje temperature, filtar za ulje, filtar za neugodne mirise, mehanizam za uključenje u sustav napajanja električnom energijom ili mehanizam dovoda plina do grijača te mehanizam za izbacivanje ulja iz posude za ulje.

Uz ugostiteljske friteze, često se koriste i deponiji za prženu hranu, te infracrvene lampe za održavanje pržene hrane toplom.

Kada govorimo u uljima za pečenje, bitno je znati da nisu sva ulja primjenjiva u fritezama. Ulja s višom temperaturom zapaljenja (oko 270ºC) poput palminog i suncokretovog ulje su idealna, dok su ulja s nižom temperaturom zapaljenja (oko 200ºC) poput maslinovog ulja, nepogodna za prženje u fritezama.

Također, dobra je praksa često mijenjati ulje u kojemu se u fritezi prži hrana. Najbolji pokazatelji da ulje u fritezi treba promijeniti su promjena boje ulja, ako se ulje tijekom prženja pjeni, te ako je poprimilo neugodan miris.

U modernim zemljama staro iskorišteno ulje se može koristiti za proizvodnju biodizela, što znatno doprinosi smanjenju potrošnje klasičnih fosilnih goriva.